Servering

Mørkbrent eller lysbrent kaffe?

Mørkbrent eller lysbrent kaffe?

Noen foretrekker mørkbrente kaffevarianter mens andre synes best om lysbrent kaffe. Det er smak og behag! Men hva består forskjellene i?

I utgangspunktet er det ulike prosesser under brenningen av kaffebønnene som gir denne forskjellen. Når kaffen føres inn i brennerkjelen for risting, har brennerkjelen allerede en temperatur på 250 grader. Det er akkurat det samme, enten resultatet skal bli mørkbrente eller lysbrente bønner. Når kaffebønnene legges i den oppvarmede brennerkjelen, er de romtempererte. Derfor går temperaturen i kjelen først ned før den begynner å stige opp mot ønsket kjernetemperatur. Inn i kjelen blåses varm luft som holder en utgangstemperatur på 500 grader. Intensiteten i varmen som blåses inn i kjelen, reguleres ved hjelp av en dyse. Kjernetemperaturen av ALI Kaffes mørkbrente variant, er ca. 10 grader høyere enn temperaturen på bønnene som brukes til ordinær ALI. Selve brennetiden er ikke så ulik, men intensiteten i brenningen justeres av varmluften som blåses inn under prosessen.

Under brenning av bønner som skal brukes til espressokaffe, justeres utgangsvarmen ikke opp men ned. Istedenfor en utgangsvarme på 500 grader, ligger temperaturen her på mellom 375- og 380 grader. Men selve prosessen inne i brennerkjelen krever lengre tid. Normalt ligger da kaffebønnene i 15 til 16 minutter før avkjøling.