Gjør vei for kaldbrygget kaffe

Gjør vei for kaldbrygget kaffe

En kjølende kald kaffe kan gjøre underverker når sommervarmen en gang kommer. Men glem iskaffen; nå er det kaldbrygget kaffe som gjelder!

Kaldbrygget kaffe har vært en hit i New Yorks sommervarme i flere år allerede. Nå er også denne kaffetrenden – som mange andre før den – i ferd med å sette seg på det europeiske fastlandet.

Ikke iskaffe!
Forskjellen mellom iskaffen og den kaldbryggede kaffen ligger i temperaturen. Iskaffen brygges varm, og kjøles deretter ned. Slik bevares mye av smaksbildet fra den varme kaffen, som i bitterhet og syreinnhold. Den kaldbryggede kaffen derimot, brygges kald – derav navnet – og fremhever i stedet de mer søte smakene. Siden du må bruke mer kaffe under bryggingen, som i seg selv tar mye lenger tid, får du også en kaffe med mer «trøkk».

Slik gjør du
La oss starte i det små, med én liter kaldt kaffebrygg. Mål opp 100 gram med – og dette er viktig – grovmalt kaffe, som du har i en passende beholder (for eksempel et norgesglass). Deretter blander du kaffen ut med en liter kaldt vann. Husk å røre godt om. Dekk til beholderen med et lokk, og sett den på et kaldt sted, for eksempel i kjøleskapet. Der skal kaffen stå å godgjøre seg i opp til 24 timer! Når døgnet har gått, heller du den kalde kaffen over i en serveringskanne gjennom ett eller to kaffefiltre. Serveres bar, eller med melk eller is, eller krem.

Som mye annet har kaffestyrke med smak og behag å gjøre, så denne oppskriften er kun et forslag. Vel bekomme!

Illustrasjon: Colourbox