Kaffelandslaget som skal representere Norge i VM

Kaffelandslaget som skal representere Norge i VM

Kaffelandslaget 2019. Fra venstre Erlend Wessel-Berg, Adrian Berg, Simo Kristidhi og Ludvik Bonna Hopstock. Foto: Sjo og Floyd

Trondheim var vertskap for NM i kaffe 2019, som ble arrangert i forbindelse med Trondheim Kaffefestival. Trondheimsbaristaene gjorde det sterkt på hjemmebane.  

Arrangementene under norgesmesterskapet foregikk på E.C. Dahls arena, det gamle tapperiet til E.C. Dahls Bryggeri.

Les mer om Trondheim Kaffefestival, der de besøkende fikk oppleve kaffemarked med utstillere, foredrag, workshops og flere uoffisielle kaffekonkurranser.

Dromedar dominerte

Trondheims eldste kaffebar, Dromedar, gjorde seg bemerket med to norgesmestere. Kollegaene Adrian Berg (29) og Erlend Wessel-Berg (21) vant henholdsvis barista- og håndbrygger-konkurransen. I baristakonkurransen lager deltakerne kaffe med utgangspunkt i en espressomaskin, mens deltakerne i håndbryggerkonkurransen lager kaffe ved hjelp av en manuell bryggemetode. Wessel-Berg brygget sin vinnerkaffe i en Hario V60.

Berg jobber til daglig som driftsansvarlig for Dromedar-kjeden, mens Wessel-Berg jobber som barista ved siden av studier i fysikk. De to har trent mye sammen frem mot NM. Berg deltok i VM for sjette gang, men det er første gang han gikk helt til topps. Han hadde brent sin egen kaffe til konkurransen. Wessel-Berg deltok for andre gang, og gjorde et realt byks fra åttendeplassen han fikk i fjor.

VM i Boston og Berlin

Allerede 11.–14. april skal Adrian Berg og Erlend Wessel-Berg i ilden igjen; World Barista Championship og World Brewers Cup finner sted i Boston i forbindelse med SCA Expo.

6.–8. juni er tiden kommet for messen World of Coffee, som i år blir arrangert i Berlin. Her vil blant annet World Cup Tasters bli avholdt. Det er Ludvik Bonna Hopstock (21) som skal representere Norge, etter han smakte seg til toppen av pallen under NM. Til daglig er han kaffebrenner hos Fuglen Coffee Roasters, der han styrer brenneriet og kaffebaren i Gamlebyen i Oslo.

Erfaren kaffebrenner vant

27 kaffebrennere deltok i kvalifiseringen til NM i år. Finalebrenningen foregikk i Stjørdal 23.–24. februar, men dommernes vurdering av kaffen foregikk under NM-arrangementet i Trondheim.

Vinneren ble Simo Kristidhi (44), som har jobbet hos Solberg & Hansen i 15 år. Den erfarne kaffebrenneren har deltatt i World Coffee Roasting Championship flere ganger, og kom på en sterk sjetteplass i 2018. Denne VM-grenen ble arrangert for første gang i 2013, så den er forholdsvis ny sammenlignet med de andre.

Under NM ble det også arrangert en uoffisiell NM-konkurranse i Latte Art.

Les mer om de ulike VM-konkurransene og hvordan de foregår.

Bak NM-arrangementet sto SCA Norway og Norsk Kaffeinformasjon. SCA står for Specialty Coffee Association, og er en ideell medlemsbasert organisasjon med nettverk i mer enn 70 land.

Barista Championship

 1. Adrian Berg, Dromedar
 2. Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks
 3. Alexander Monsen, Nord Brenneri

Brewers Cup

 1. Erlend Wessel-Berg, Dromedar
 2. Anton Söderman, Kaffebrenneriet
 3. Edvard Moe, Coffeeberry

Cup Tasting

 1. Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters
 2. Vilde Lützow-Holm, Solberg & Hansen
 3. Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks

Latte Art Throwdown

Latte Art Throwdown ble avholdt som en uoffisiell konkurranse.

 1. Alexander Monsen, Nord Brenneri
 2. Muna Mahmood, Dromedar
 3. Magnus Alban Mehmeti, SELLANRAA