Regionale mesterskap i kaffe

Regionale mesterskap i kaffe

Marit Lynes, SCA: – Vi ønsker regionale kaffemesterskap i hele landet!

Speciality Coffee Association Norway søker arrangører til regionale mesterskap i Classic Barista og Brewers Cup. NM vil bli avholdt i mars 2018, og de regionale mesterskapene må være gjennomført senest i januar samme år. Marit Lynes, nasjonal koordinator i SCA, forteller at de ønsker å spre kunnskap og inspirasjon.

– Jo flere regionale steder som arrangerer mesterskap i Norge, desto mer bidrar de til å øke interessen for kaffe. Det ble ikke avholdt regionalt mesterskap i Nord-Norge i fjor, så det er spesielt ønskelig at denne landsdelen blir med i år.

Kravet til arrangørene er at man må ha en profesjonell baristamaskin og et lokale som kan romme litt publikum.

– Stadig flere serveringssteder får utstyr som tilfredsstiller kravene. Det er vanligvis kaffebarer som stiller som arrangør, men det er ikke noe i veien for at de større aktørene kommer sterkere på banen. Jeg er ikke fremmed for at ulike aktører i ASKO-systemet kan arrangere dette. Selv om arrangørene må være mest mulig selvhjulpne, står SCA for til disposisjon for arrangører som har behov for det, sier Lynes.

– I fjor ble det arrangert syv regionale mesterskap. Jeg håper det blir enda flere i år! Kaffekulturen står ganske sterkt utover i hele landet. Det er nok mange som føler at nivået er så høyt at de får nerver av å konkurrere. Men vi ønsker oss enda flere deltakere. Jo flere regionale mesterskap som blir avholdt, desto flere vil kunne delta.

Lynes mener det er mye man kan få til som arrangør, så lenge man er kreativ når man inviterer deltakere og finner samarbeidspartnere.

– Mesterskapene kan gjerne utvides til et større arrangement. De kan for eksempel kombineres med quiz eller litteratur. Trøndelag kaffefestival er et veldig godt eksempel på hvordan det kan gjøres. Der ble NM i kaffebrenning, samt et uoffisielt VM i kokekaffe, kombinert med en kaffefestival på Hjelseng gård i Stjørdal. Festivalen fikk mye presseoppmerksomhet i både lokale og nasjonale medier.

Konkurransegrenene i kaffekunst har tradisjonelt vært en «nerdete» aktivitet, der deltakerne står bak espressomaskinen eller bryggeutstyret sitt, forteller Lynes. Hun legger til at det ikke er noe i veien for å ha konkurranser i Cup Tasting parallelt, selv om det ikke arrangeres regionale mesterskap i denne grenen.

– Cup Tasting er en konkurranse med lav terskel og høy publikumsappell. De regionale mesterskapene skal også være en læringsarena, der man kan utveksle kunnskap og erfaringer. Flere starter å konkurrere parallelt med at de begynner å jobbe på kaffebar. Det skal være en lav terskel for å stille opp. Det er bare å hive seg på!

Fristen for å melde sin interesse er 1. september i år. Les mer på scae.no.

Foto: Nils Henrik Sjo